Mikrolån trots betalningsanmärkning

betalningsanmarkningAtt man har en betalningsanmärkning gör det svårare att få lån, och de lån man erbjuds kommer vanligen ha sämre villkor. Det kan till exempel röra sig om att man inte får låna lika mycket som man skulle ha fått göra utan betalningsanmärkningen, att räntan är högre eller att återbetalningstiden är kortare.

Om det är ett mikrolån man är ute efter finns det idag flera olika möjligheter att få ett lån beviljat trots att man har en betalningsanmärkning. Att lånet är så litet gör att vissa långivare kan tänka sig att låna ut trots betalningsanmärkningen. Här nedanför kommer vi att ta en titt på några av de möjligheter som står till buds för den som har en betalningsanmärkning och behöver ett mikrolån.

SMS-lån / snabblån

Det finns långivare inom branschen SMS-lån / snabblån som inte automatiskt avslår en låneansökan bara för att ens kreditupplysningsinformation inte är perfekt och till exempel innehåller en betalningsanmärkning. Istället för att rutinmässigt kräva en viss anställningsform, en viss lön och att man ska vara helt fri från betalningsanmärkningar gör dessa långivare en helhetsbedömning av varje enskild ansökan och fattar ett beslut baserat på hela bilden.

Exempel på sådant som kan underlätta för dig att få ett mikrolån beviljat trots att du har en betalningsanmärkning:

 • Att betalningsanmärkningen ligger långt bak i tiden. (Betalningsanmärkningar ligger kvar i 3 år.)
 • Att du inte har några skulder hos Kronofogden.
 • Att du har en tillsvidareanställning och att din lön är förhållandevis hög i relation till mikrolånets storlek.
 • Att din ekonomiska situation har förändrats till det bättre sedan du fick betalningsanmärkningen, du kan till exempel ha gått från sjukskrivning till jobb eller från deltidsanställning på timmar till en tillsvidareanställning på heltid.
 • Att din totala belåningsgrad är låg.
 • Att det inte rör sig om fler än två betalningsanmärkningar och att båda uppstod för mer än 2 år sedan.
 • Att du har ansökt om ett väldigt litet lån.
 • Att du accepterar en hög effektiv ränta på lånet.
 • Att det inte finns många förfrågningar om dig registrerade hos kreditupplysningsföretagen. (Varje gång någon begär ut din kreditupplysningsinformation registreras detta som en förfrågan.)
 • Att du har utmätbara tillgångar som inte någon annan fordringsägare har särskild förmånsrätt i.
 • Att du lånat pengar hos långivaren tidigare och skött dina åtaganden exemplariskt.

Mikrolån via en P2PL-sajt

På P2PL-sajter lånar privatpersoner ut pengar till främlingar de aldrig träffat. Många av dessa långivare kräver inte att få se din svenska kreditupplysningsinformation utan använder andra parametrar för att avgöra om de vill låna ut pengar till dig eller ej. Mer information hittar du på vår sida ”P2P Mikrolån” på den här sajten.

Mikrolån med säkerhet

Om man äger ett föremål som kan användas som säkerhet för mikrolånet kan man bege sig till pantbanken. Pantbanken gör inte någon kreditupplysning på dig när du vill låna, de är bara intresserade av att få en tillräckligt värdefull pant. Mer information hittar du på vår sida ”Mikrolån hos pantbanken” på den här sajten.

Viktigt att tänka på

Innan du tar ett lån bör du noggrant överväga flera faktorer. Att låna pengar är en belastning på din privatekonomi även om lånesumman i sig är mindre. Det är väldigt bra att kunna ta ett lån vid oförutsedda utgifter, men har man möjlighet kan det vara bra att spara ihop pengar som en form av buffert. Det finns många bra sidor på nätet som guidar till att både låna och spara, vilket är väl värt att kolla upp. Inte endast när en oförutsedd utgift uppstår, utan även i förväg för att förbereda sig för en sådan situation.

Mikrolån är på vissa sätt att se som en form av kredit. När du ansöker om ett kreditkort så får du tillgång till en extra summa (kredit) varje månad, och som också ska betalas tillbaka inom en kort period. Fördelen med mikrolån är dock att man inte riskerar att använda sig av det i onödan, till skillnad från en permanent kredit då du mycket enklare kan vänja dig vid att utnyttja krediten på ditt kort. Oavsett alternativ du väljer så är det viktigt att alltid överväga kostnaden för lånet/krediten på kort sikt såväl som på lång sikt.