5 tips för att förbättra din ekonomi

Vi har tidigare skrivit om tips för sundare köpvanor – och vi tänkte fortsätta att spinna vidare på detta, nu när du med hjälp av dessa tips förhoppningsvis fått en god start till en sund ekonomisk hushållning. Vi tänkte därför tipsa om 5 saker som du enkelt kan göra för att förbättra din ekonomi. 

En hand som sträcker fram pengar

Läs mer här: Sparkontot populärt bland svenska sparare

1. Se över dina utgifter

Bara genom att ha koll på dina utgifter kan du se var det behövs göras justeringar för att minska utflödet av pengar. Många av oss står och gör månatliga inbetalningar på tidningsprenumerationer, streamingtjänster eller andra abonnemang av olika slag – och i många fall är det inte ens säkert att vi använder oss av alla dessa. Se vilka av dessa tjänster du kan avsluta helt och om det finns några som du kanske kan nedgradera till en lägre månadskostnad. 

2. Jämför tjänster

Bara för att du alltid har haft samma elleverantör eller mobilabonnemang behöver inte detta betyda att du inte kan byta. Det finns mängder av jämförelsesajter på nätet som enkelt låter dig jämföra allt ifrån lån till elabonnemang – använd dig av dessa. Se om det finns någon billigare operatör och var inte rädd för att byta – det kan göra en stor skillnad för din ekonomi. 

3. Planera dina inköp

Om du har en handlingslista med dig när du går och handlar blir det enklare att inte falla för alla knep de olika butikerna tar till för att öka din köplust och på så sätt få dig att köpa saker som du egentligen kanske inte alls behöver. Genom att planera inköpen får du också en bättre översikt över hur mycket pengar du egentligen spenderar på dina olika typer av inköp – kanske kan det sporra dig till att försöka landa på en lägre inköpskostnad nästa månad?

4. Dela utgifterna med andra

Vissa utgifter är självfallet svåra att dela med andra – du kan ju till exempel inte bara fråga faster Ruth om hon kan tänka sig att dela hyran med dig, det är inte så vi menar. Däremot kan du fråga Karin på kontoret om hon har lust att samåka till dig med jobbet, så kan ni dela på bensinkostnaden. 

Om du bor i hus kanske du är i behov av att införskaffa någon dyr maskin, det kan vara allt ifrån en vedklyv till en ny spikpistol – eller något annat kostsamt. Ofta har kanske din granne ett liknande behov och ni kan därför vara två eller fler i grannlaget som går ihop och gemensamt köper den sak ni behöver. 

5. Öka dina inkomster

Att öka sina inkomster är naturligtvis alltid önskvärt – men ibland tänker man helt enkelt inte på att möjligheten finns. Den talföre kanske kan förhandla till sig en högre lön från jobbet, men det finns naturligtvis också flera andra sätt att ta till för att öka inkomsterna. Kanske kan du skaffa något litet extrajobb vid sidan av, du kan anordna kurser, öppna en garageloppis eller sälja prylar på Blocket – bara din fantasi sätter gränserna. 

billigarebredband.se