Kryptovaluta information – låna för att investera?

Att det går att tjäna pengar på att investera i kryptovalutor som Bitcoin vet nog de flesta idag. Men alla vet inte så mycket om vad kryptovalutor är. Hur fungerar de, är de säkra och vad finns det egentligen för olika valutor?

Krypterad säkerhet för valutan

Att det kallas för kryptovaluta beror på att det är valutor som har kryptering som säkerhetslösning. Valutorna står fria från bankväsende, det är ingen stat som ger ut dem, utan det är digitala och helt fristående valutor. På Kryptovaluta.info/sv kan du läsa mer om dem. Rent tekniskt skapas blockkedjor i P2P-nätverk. Istället för att till exempel en riksbank står för att centralt reglera valutan, så är det ett decentraliserat system som bygger på att allt finns på många olika ställen samtidigt, med delade databaser. Det skapar en säkerhet, men kryptovalutorna lyder inte under något lands lagar, vilket gör att de är helt oreglerade.

Att låna för att investera

Att kryptovalutorna är oreglerade innebär att deras värde kan svänga väldigt mycket. Värdet beräknas utifrån växelkurser, till exempel hur många dollar det skulle kosta att köpa en Bitcoin. Svängningarna har ökat eftersom valutorna ofta använts för att göra spekulativa investeringar, där syftet är att snabbt kunna tjäna stora pengar. Det är möjligt att göra stora vinster, men det är inte alltid en investering går plus. Vill du trots det testa att investera i kryptovaluta är det möjligt att ta ett lån för att kunna göra investeringen. Risken blir då ännu större eftersom lån kan komma med stora avgifter som du måste betala oavsett hur det går för din investering. Å andra sidan kan du ha tur och snabbt få de investerade pengarna att växa om kryptovalutan ökar i värde. Befinner du dig i en svår ekonomisk situation kan den här typen av investering vara det som löser ditt problem.

Vad finns det för olika kryptovalutor?

Bitcoin var den första kryptovalutan som skapades och det är den valuta som är störst och mest känd i nuläget. Det är också Bitcoin som skapat ett ökat intresse för kryptovalutor, eftersom Bitcoin haft en stor värdeökning de senaste åren. Det har gjort att fler blivit intresserade av att investera i den här sortens valutor. Intresset för kryptovalutorna gör också att fler vill skapa sin egen valuta, till exempel är det aktuellt för Walmart och det verkar också som att Facebook har planer på att skapa sin egna valuta. Bland de stora och mest välkända kryptovalutorna som finns idag hittar du bland annat Cardano, Dogecoin, Ethereum, Htmlcoin, EOS, NEO, Monero, Dash och Polkadot. Det finns flera tusen olika kryptovalutor, vilket är en stor skillnad mot när Bitcoin skapades och var den enda som fanns. Den uppmärksamhet kryptovalutorna fått gör också att situationen för investering i kryptovalutor är en annan idag. Det är fullt möjligt att göra en investering utan att tillhöra den lilla grupp som tidigare hade kryptovalutor som specialintresse.