Du har garanterat sett dem, tävlingarna på Facebook genom vilka du kan vinna fantastiska priser genom att svara på en fråga (och ange dina adressuppgifter) och erbjudanden om att få varor eller prova på tjänster utan kostnad. Många gånger är sådana tävlingar och erbjudanden inget annat än en del av en abonnemangsfälla. Om du inte är försiktig kan du, utan att du är medveten om det, luras in i ett abonnemang eller en prenumeration som kostar dig stora pengar.
Dolda abonnemang
Ett dolt abonnemang grundas i ett erbjudande om att prova på en produkt eller en tjänst utan kostnad. Vad du inte upplyses om tydligt och klart är att du genom din första beställning ingår ett avtal om prenumeration på varan eller tjänsten. Genom att tacka ja till erbjudandet kommer du alltså få löpande leveranser som du debiteras för. Det kan handla om allt från skönhetsprodukter och strumpor till skraplotter och tidningar.
Om du fastnar i fällan
Om du fastnar i en abonnemangsfälla finns ett antal åtgärder att vidta. Vi presenterar dem nedan med konkreta tips på hur du går tillväga och vilka rättigheter du har. Oavsett hur abonnemanget ser ut och vilka åtgärder du vidtar för att komma ur det, ska du alltid se till att reagera snabbt.
Du är inte skyldig att betala
När du får hem den vara du enligt marknadsföringen skulle få prova på gratis eller mot exempelvis erläggande av porto är avtalet avslutat. Skulle du få ytterligare leveranser är du inte skyldig att betala, detta eftersom något abonnemang inte finns. Du är heller inte skyldig att betala frakten i retur för den andra leveransen.
Bestrid alla fakturor
Du ska bestrida alla fakturor som du får från företaget. Det gör du genom att skriva ett brev eller e-post till säljaren och däri berätta att något abonnemang inte finns. På Hallå Konsument finns en färdig mall för ett sådant brev. Du hittar den här. Skulle säljaren skicka ärendet vidare till inkasso och sedan eventuellt till kronofogden ska du bestrida även sådana krav.
Ångerrätt
Du har alltid 14 dagars ångerrätt för köp av varor och tjänster på nätet, inklusive abonnemang. Det är klokt att utnyttja den här rätten även om något abonnemang rent faktiskt inte finns. På så sätt upphäver du ”abonnemanget”. Notera att den här rätten gäller i avtal med företag inom EU/EES.
Spara alla kvitton och konversationer
Du bör alltid spara alla kvitton, konversationer och annan kommunikation som du har med säljaren, detta både för att ha bevis att visa upp och för att underlätta ditt arbete med att bestrida och ångra beställningen/abonnemanget.
Kontakta konsumentvägledare
Om du är osäker på vad du egentligen har beställt och/eller vilken eller vilka åtgärder du bör vidta för att undvika problem med säljaren kan du med fördel vända dig till konsumentvägledaren på din kommun eller till Konsumentverkets sajt Hallå Konsument. Det är alltid kostnadsfritt att få hjälp genom dessa två funktioner.