Öka dina chanser att bli beviljad lån

Har du ansökt om lån men upplever svårigheter att bli beviljad? Den vanligaste orsaken att nekas lån är en låg kreditvärdighet. Då har långivaren svårt att se dina förutsättningar att kunna betala tillbaka lånet. Det finns dock flera saker du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet. I denna artikel kan du läsa om 5 framgångsrika tips på hur du ökar dina chanser att bli beviljad lån.

1. Gör en kreditupplysning

Genom att beställa en kreditupplysning på dig själv kan du få överblick hur dina kreditbetyg ser ut. Det är nämligen dessa som kan vara avgörande för om du blir beviljad ett lån eller inte. I dina kreditupplysningar får du även reda på om det finns oanvända krediter som står skrivna på dig, när eventuella betalningsanmärkningar försvinner, samt annan relevant information.

2. Gör dig av med oanvända krediter

Om du sitter på oanvända krediter som abonnemang, avbetalningar eller kreditkort rekommenderas att du tar kontakt med kreditgivare för att säga upp dessa. Även om det är oanvända krediter tenderar de att minska dina chanser att bli beviljad lån.

3. Var tidsoptimistisk med räkningar

Betala dina räkningar i god tid! Detta ger ett ansvarsfullt intryck som försäkrar bank och långivare att du kommer betala dina lånekostnader. Det kan också vara en idé att sätta betalningarna på Autogiro för att inte missa någon.

4. Samla lån

Har du flera smålån som du samlat på dig under åren? Då gör du rätt i att minska antalet lån och krediter genom att betala av dem med ett större lån. Du ansöker alltså om ett blancolån som täcker kostnaden för alla mindre lån. Detta är både pengasmart eftersom det kan minska din månadskostnad, och påverkar din kreditvärdighet positivt.

5. Undvik överflödiga kreditupplysningar

Vid varje låneansökan görs en kreditupplysning. Om du ansöker om flera lån på kort tid registreras det och blir anmärkningar på ditt kreditbetyg, vilket gör dig mindre attraktiv för bankaktörer. Ett tips är att använda en låneförmedlare som då bara tar en kreditupplysning men du får ändå låneerbjudanden från flera banker.