Mikrolån för företag

voch undersöka en låneansökan som kommer att inbringa så lite ränta till dem. Många storbanker och stora kreditinstitut har gränser för hur små lån man får ansöka om, eftersom de inte vill administrera mikrolån och nanolån.

Detta innebär ett problem för småföretagare som behöver låna små belopp, till exempel för att kunna starta sin verksamhet eller vidareutveckla den. Lånebeloppet är för litet för att de ska kunna vända sig till storbanken, men det har samtidigt inte vad som krävs för att beviljas ett större lån, såsom t.ex.  en fastighet eller ett lönsamt företag som kan intecknas som säkerhet för lånet.

Privatpersoner som lånar ut pengar till företag

Som tur är har det på senare år dykt upp flera olika aktörer på lånemarknaden som inriktar sig just på den här nischen – företagare som behöver mikrolån för sin verksamhet. Det finns till exempel gott om P2PL-sajter där medlemmar lånar ut mikrobelopp till både privatpersoner, företagare och blivande företagare. P2PL står för peer-to-peer lending. Zopa.com och Fundingcircle.com är två exempel på populära P2PL-sajter. P2PL-sajten Bitbond inriktar sig specifikt på mikrolån för företagare där lånet ges i valutan bitcoin, och har snabbt blivit populär till exempel bland personer som vill sätta upp en butik på eBay eller Etzy. Ett lån hos Bitbond får inte överstiga ett belopp som motsvarar 10 000 USD. Lånetiderna varierar mellan 6 veckor och 5 år.

Almi mikrolån för företag

Även svenska staten har insett behovet av att stötta småföretagare och blivande småföretagare som har svårt att få lån från vanliga banker. Studier har visat att det är vanligare att kvinnor, utlandsfödda och personer som saknar pantsättbara tillgångar vill ha mikrolån när de ska starta upp sina företag. De har ofta får svårt att realisera sina projekt eftersom traditionella banker bara vill hantera större lån.

almiGenom det statliga bolaget Almi Företagspartner AB erbjuds ett mikrolån på maximalt 200 000 kronor till småföretagare och blivande småföretagare. Almis mikrolån kan användas både för att starta företag och för att vidareutveckla ett befintligt företag, och erbjuds i samarbete med den Europeiska Investeringsfonden inom EU:s program för sysselsättning och social innovation (EaSI).

Almi Företagspartner AB ägs till 100% av svenska staten, och är i sin tur delägare i ett femtiotal dotterbolag runt om i Sverige. De andra delägarna i dessa dotterbolag är landsting, regionförbund och liknande.

Bra villkor för småföretagare

Lånevillkoren för Almis mikrolån är utformade för att passa småföretagare, det går till exempel att få de första 12 månaderna av lånetiden amorteringsfria eftersom det är vanligt att det tar ett tag innan pengarna börjar rulla in när man precis har startat ett företag eller vågat sig på att vidareutveckla sitt befintliga företag. Det går också att få lånet med mycket lång avbetalningstid trots att det rör sig om ett mikrolån. Lång avbetalningstid innebär att varje enskild månadsinbetalning inte behöver bli så stor. Längsta möjliga avbetalningstid för ett mikrolån från Almi är 6 år. Under de år som Almi har erbjudit mikrolånet har det visat sig att många av de företagare som beviljats ett mikrolån med lång avbetalningstid har slutbetalat lånet långt innan avbetalningstiden löpt ut.

Vad kan jag använda mikrolånet till?

matchaAlmis mikrolån får användas både för investeringar och som rörelsekapital i företaget. Almi erbjuder flera olika företagslån, men mikrolånet är ett av få där det är tillåtet att använda mikrolånet för att täcka 100% av företagets kapitalbehov. För övriga lån från Almi krävs vanligen matchning; för ett projekt som kräver 800 000 kronor kan man låna 400 000 kronor från Almi förutsatt att man själv kan skjuta till resten med hjälp av investerare, eget kapital, externa långivare, och så vidare.

Vad krävs som säkerhet för lånet?

Ett mikrolån från Almi kräver inte att man har någon fastighet att pantsätta och man behöver inte heller inteckna sin företag. Istället kräver Almi en begränsad personlig borgen för 10% av lånebeloppet. Lånar man till exempel 50 000 kronor är det alltså begränsad personlig borgen för 5 000 kronor som krävs.

Hur hög är räntan?

Räntan för ett Almi företagslån sätts individuellt och beror på Almis riskbedömning. Förutom ränta tillkommer en uppläggningsavgift på 500 kronor.

Övrigt

Almi erbjuder inte bara mikrolån utan småföretagare kan också få rådgivning. Ska man till exempel starta ett nytt företag är det mycket att tänka på och det kan vara skönt att ha erfarna personer att bolla med, till exempel vad gäller byråkratiska frågor.

Andra tips

Factoring

Ett bra sätt för att snabbt få en mindre summa pengar, är att sälja kundfakturor till andra företag. De flesta fakturor ställs på 30 dagar, vilket många gånger kan bli frustrerande om man inte har en bra likviditet i bolaget. Man kan då sälja fakturan till ett annat bolag, som då också tar över kreditrisken. Man får naturligtvis betala en liten summa, men som normalt bara är på några procent.

Läs mer om factoring och hitta företags som erbjuder företagslån och fakturaköp.

Crowdfunding

På senare år har crowdfunding växt fram som ett alternativ till mikrolån för företagare. Har man till exempel tagit fram en prototyp som man vill vidareutveckla till en färdig produkt kan man lägga upp information om projektet på sajter som Kickstarter och Fundedbyme och be om donationer från personer som vill att produkten ska bli verklighet.

I vissa fall fungerar donationerna som en slags indirekt förskottsbetalning av produkten, eftersom företagaren lovar att alla som donerar över en viss gräns kommer att få en färdig produkt skickad till sig om produktutvecklingen går i lås.

Sälj andelar av företaget

Ett annat alternativ till att låna pengar är att ta in delägare i bolaget. Enklast är detta om man har ett aktiebolag.

Sajter som Crowdcube och ovan nämnda Fundedbyme har båda lösningar som gör det enkelt för företagare att erbjuda aktier till försäljning. Istället för att på traditionellt vis försöka hitta en enskild riskkapitalist som är beredd att investera rejält i bolaget kan den som behöver ett mikrolån välja att sälja av bara någon eller några få aktier. Vill man sälja många aktier är detta också tillåtet och det finns inte något krav på att alla ska säljas till någon viss investerare utan man kan sälja 50 stycken aktier till 50 olika investerare om man så vill.

Att ha delägare i bolaget innebär givetvis både fördelar och nackdelar, så det är inte något man ska genomföra utan att tänka igenom saken ordentligt.